Tilbage
Gothenborg sprængt julekalkun

Gothenborg sprængt julekalkun

Ingredienser

  • Gothenborg kalkun 4-6 kg
  • Saltlage:
  • 6 – 7 liter vand
  • 700 gr. salt
  • 150 gr. sukker
  • 2 citroner (saft)
  • Fyld:
  • 1 kg fars (kalv og flæsk eller kalkunfars eller lam)
  • 6 spsk. rasp
  • 2 æg
  • 2 appelsiner, uden skræl, i tern
  • 100 gr. valnødde kerner
  • 2 tsk. sukker
  • 3 æbler i tern
  • salt, peber og andet du føler for farsen skal smage af!
  • Marinade:
  • 3 dl. olivenolie
  • 1½ dl. akacie honning
  • 1 – 2 spsk rosmarin
  • salt

Instruktioner

  1. Lad kalkuner tø langsomt op i køleskab.
  2. Bring salt, vand og sukker i kog et par minutter.
  3. Tag gryden fra varmen og lad lagen blive kold.
  4. Tilsæt saft af citronerne.
  5. Læg kalkunen i en balje (eller kølertaske) og hæld den kolde lage ved så det
  6. dækker kalkunen.
  7. Lad kalkunen trække i saltlagen natten over.
  8. Fyld:
  9. 1 kg fars (kalv og flæsk eller kalkunfars eller lam)
  10. 6 spsk. rasp
  11. 2 æg
  12. 2 appelsiner, uden skræl, i tern
  13. 100 gr. valnødde kerner
  14. 2 tsk. sukker
  15. 3 æbler i tern
  16. salt, peber og andet du føler for farsen skal smage af!
  17. Rør det hakkede kød med rasp, æg og fløde. Skær æblerne i små terninger.
  18. Pil appelsinen og skær ligeledes den i små tern. Hak valnøddekernerne groft i
  19. farsen og krydr med sukker, salt og peber m.m.
  20. Tag kalkunen op af saltlagen og tør den.
  21. Fyld den med farsen. Snør kalkunen sammen.
  22. Gnides med salt.
  23. Lægges i bradepanden med brystet ned.
  24. Marinade:
  25. 3 dl. olivenolie
  26. 1½ dl. akacie honning
  27. 1 – 2 spsk rosmarin
  28. salt
  29. Rør det hele sammen og hæld ud over kalkunen.
  30. Hæld 3 – 4 dl. vand i bradepanden
  31. Kalkunen steger 6 – 7 timer ved 100 – 140 grader. Vand den forsigtigt 1½ time før den er færdig og læg baconskiver over brystet og steg den færdig med brystet op.
  32. Vær opmærksom på, at der er nok væde i bradepanden ellers brænder kalkunbrystkødet fast.
Gothenborg | Gothenborgvej 3, 8653 Them  | Tlf.: 20 43 80 14 | lone@gothenborg.dk
Landkøkken   *     Gårdbutik